Writing

Scrisoare catre tine draga vecine SECUI. Daca nu reusesti sa o citesti in Limba Romana foloseste Google Translate

Draga vecine secui ti-as putea reaminti diverse parti ale istoriei din care poate vei intelege ca te-am primit in tara MEA, ti-am dat pamant, apa si paine, dar se pare ca nu-ti este de ajuns.

Pana si originea iti este neclara, in sensul ca tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici macar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine esti, de unde vii si daca esti sau nu inrudit cu ei. In „Gesta Hungarorum”, Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirma ca „dupa cucerirea Panoniei de catre unguri, secuii au primit o parte din tara, totusi nu in Campia Panoniei, ci au trait aceeasi soarta VECINI IN MUNTI CU BLACKII, cu care s-au amestecat si dela cari au imprumutat alfabetul”.

Iata cum, draga vecine, un cronicar ungur face distinctie clara intre neamul tau, al secuilor, si cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmatiei sale este cel in urma caruia rezulta cum ca ai avea ceva sange romanesc si de la ai mei ai invatat sa scrii. Deranjant, nu?

Treaba de care vorbeste nenea Keza mai sus se intampla undeva pe la sfarsitul secolului XI sau inceputul secolului al XII-lea. Ghici cati ani de istorie aveau ai mei deja pe pamantul asta cand ai venit tu. Iti este greu sa aproximezi,nu? Te inteleg, pentru tine antichitatea nu exista, e imposibil sa faci referiri la istoria ta folosind teremenul „inainte de Hristos”. Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja patrundem in zona SF pentru tine si tai. Si asta este la fel de deranjant, nu?

Nu imi voi reaminti de 1.000 de ani in care drepturi in Ardeal ai avut doar tu si alti minoritari, in timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele romanesti, religia si orice drept elementar uman.

Nu-mi voi aminti de Ip si Traznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Geza Kosztensky, decat asa, in treacat, un singur pasaj din brosura „Politica Nationala”, care, la sfarsitul secolului XIX, spunea ca „sa lasam la o parte minciuna conventionala conform careia noi pretindem ca nu vrem sa ucidem nationalitatile nemaghiare. DA – NOI VREM SA LE SUPRIMAM SI TREBUIE SA LE SUPRIMAM”. O astfel de atitudine era felicitata, la acea vreme, de ministrul de interne ungar Hyeronimy.

Ce ai putea face vecine secui ?

Ai putea sa-ti vezi de treaba ta, la fel cum isi vad de treaba lor lipovenii, turcii, tatarii si bulgari din Romania, la fel cum isi vede orice om de aici. Romania ti-a oferit TOTUL, pamant, adapost, resurse, absolut TOT.

Ti-am asigurat, prin legi, dreptul de a-ti utiliza limba, de a avea scoli in limba ta, de a-ti practica religia, de a calatori liber, de a fi reprezentat in parlamentul de la Bucuresti, dar si in cel european, a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit sa ai aceleasi drepturi precum toti ceilalti si nimic in plus sau in minus, dar eu ti-am dat mai mult, ca te-am vazut necajit.

Poti trai asemeni mie aici, cu bune si cu rele, cu necazuri si bucurii, cu familie si prieteni alaturi, cu rate la banci, uneori zambitor, alteori mai suparat. Ai tarina sa-ti cultivi pamantul dat de stramosii mei. Si nu ti l-am dat cu chirie, ti l-am oferit pentru vecie pentru ca erai pribeag, n-aveai casa si acareturi. Lasa prostiile si nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de „bolnavul Europei”, pe care nenea Churchill ti-a atribuit-o.

Ma rog, eu ti-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ti sunt si pentru ca-mi pasa de soarta ta si a urmasilor tai. Daca tu alegi sa abuzezi deja de toata permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SA DEVINA PROBLEMA NOASTRA, CA N-O FI BINE DELOC! RESPECTA DRAPELUL ROMANESC, CONSTITUTIA SA SI POPORUL SAU!