Radu Silviu - Scriitor

Despre Autor

Scenarist, regizor, scriitor și producător, autorul cărții, Silviu Radu este proprietar al Casei de Producție cinematografice SRDMEDIA și fondator al platformei de filme CINECLIC, un canal exclusiv cu filme, documentare teatre românești din arhiva națională.

Născut la Brăila, Silviu Radu (49 ani) a absolvit liceul ”Nicolae Iorga” din localitate și Facultatea de Științe Economice - Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița. A urmat cursurile Institutului Diplomatic Român, Colegiului Național de Apărare și Colegiului Național de Afaceri Interne.

În 2014 publica primele texte pe blogul personal.

Pe 11 mai 2017 a lansat la Brăila primul său roman de ficțiune din trilogia ”Codex Aureus” alcătuită din trei volume: ”Codex Aureus. Nume de cod”, ”Codex Aureus. Cele 3 pergamente” (2018) și ”Codex Aureus. Ultimul Pion” (2019).

În primăvara anului 2022 vor începe filmările la un serial de televiziune cu 8 episoade, după un scenariu inspirat de această Trilogie și care va fi regizat chiar de scriitor.

Și penultima carte a sa, ”Cavalerii lui Dumnezeu” s-a bucurat de un succes remarcabil.
Iată ce ne dezvăluie autorul despre ”ROȘIA MONTANĂ – FRĂȚIA AURULUI” (editura Proilavia, 2021), o carte în care se află răspunsuri la întrebări nerostite încă: ”Multe din evenimentele ce constituie fundalul acestui roman pot fi întâlnite în relatările presei acelei perioade. Totuși, nu se va ști niciodată ce s-a întâmplat în spatele ușilor ferecate ale instituțiilor implicate. Toate personajele înfățișate sunt creații ale imaginației mele şi nu au nicio legătură cu vreo persoană reală. Din acest motiv, deci, aceasta este o lucrare de ficțiune. Așadar «Ficţiunea mea despre adevărul lor» este o frază pe care o folosesc atunci când vreau să-mi definesc cărţile. Eu prin toate cuvintele pe care le aștern pe foaie exploatez, folosesc, întrebuinţez din materialul cotidian realismul cel mai atroce, cel mai dur, care merge până la naturalism, dar în acelaşi timp vin şi spun că totul este o ficţiune. Sunt convins că dacă lucrurile în România ar fi stat altfel eu nu m-aş fi apucat de scris pentru că nu aș mai fi avut subiecte. Când spun «altfel» mă refer la o Românie căreia să nu-i mai fie şterse în mod constant istoria, identitatea şi valorile ca neam şi ţara. O Românie căreia să nu-i mai fie furate resursele”.

Cartea fost prezentată în premieră acum două săptămâni la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” din Brăila, orașul natal al lui Silviu Radu.

Silviu Radu este și producătorul, regizorul și scenaristul filmului ”Un timp prin care am trecut” (2020), o docu-dramă biografică despre viața actorului Constantin Codrescu, care îmbină secvențe artistice despre fabuloasa carieră și zbuciumatul destin al artistului, cu imagini de arhivă, dar și cu întâmplări povestite de renumiți artiști, regizori, scriitori și critici de film. Filmul a fost nominalizat la mai multe festivaluri internaționale (Los Angeles, Londra, Barcelona, Istanbul, Nawada, Atena, München), fiind distins cu trei premii: European Cinematography Awards (ECA), Gold Award for Best Director Documentary Film și London Best Director Award.

Stai Conectat

Asigură-te că nu pierzi esenţialul