Writing

Bârfitul are prioritate

Astăzi vreau să analizez un fenomen. Ce e bârfitul? Bârfitul e activitatea socială în care îi vorbim pe alții de rău pe la spate și ne place să facem asta mai mult decât să facem sex. În fața sexului, bârfitul are prioritate și e văzut mai bine pentru că e mai simplu de făcut și nu necesită contact intim. Bârfitorii în marea lor majoritate nici măcar nu cunosc persoana pe care o bârfesc. Ei fac asta pentru că dă bine… fac asta pentru că le place. Simt că deţin informaţii preţioase. Că deţin puterea.
Le place să se adune în grupuri şi să vorbească de unul şi de altul. Şi dacă li se pare că” informaţiile” nu sunt atât de picante şi atrăgătoare la public, mai adăuga şi câte ceva în plus să le facă mai digerabile. Nu mergem în chiloți, maieu și șlapi la muncă pentru că ne vor bârfi colegii, dar mergem la cravată pentru a nu fi subiect de bârfă al proştilor. Pe prost nu-l interesează despre cine e bârfa, atât timp cât are o bârfă.
Le place să fie răutăcioşi. Să vorbească cu alţii despre persoanele pe care nu le cunosc dar despre care spun ce le trece prin cap. Bârfitorilor le place să răspândească zvonuri, să mai clocească câte” una” tare. Cea mai mare tristeţe este că aceste specii au şi auditoriu. Foarte mulţi asculta şi se ghidează după astfel de minciuni certificate cu sintagma “am auzit eu” “sigur e aşa cum îţi zic eu”
Când aude un zvon despre o persoană dragă, cineva se poate încurca în gânduri. În loc să respingă acea bârfă, lasă insecuritatea să se instaleze în suflet. Încet, dar oarecum sigur, confuzia şi suspiciunile îi măcină sentimentele care până atunci păreau invincibile şi indestructibile. Cade din înălţimile optimiste ale încrederii în persoana draga până în adâncurile reci şi întunecate ale insecurităţii. Iar frământările interioare încep să nu îi mai dea pace până când se exteriorizează, treptat sau brusc. Se transforma în sugestii subtile sau acuzaţii făţişe care nu fac altceva decât să strice tot ceea ce se construise în acea relaţie cu multe eforturi într-o măsură de timp considerabilă. Chiar dacă nu o distrug complet, lasă urme adânci asupra ei, care persistă în timp, amintind mult timp de suspiciuni, acuzaţii, minciuni şi greşeli.
Aveţi mare grijă! Cine azi îţi bârfeşte pe cineva la ureche, mâine te va bârfi pe tine la urechea celuilalt! Pentru că aşa e. Dacă exista ceva mai josnic, mai murdar şi mai perfid ca bârfa, atunci trebuie să fie îngrozitor acel lucru. Bârfa transformă cele mai plăcute persoane în nişte persoane oribile.